“Kinderen die druk in de weer zijn met het zoeken van woorden als dwarrelen en sneeuwvlokjes in een woordpuzzel. Moeiteloos lezen zij deze woorden aan me voor. Ik zie leesteksten liggen met titels als Een kerstvertelling en Stracciatellawafels. Aan de muren hangen woordkaarten; ik- piet- dankbaar- schoen- ruiken- engel, mooi getekend door de kinderen zelf.”
Ik ben op bezoek bij Jelle Hageman, leerkracht van groep 3 op de Hannie Schaftschool. Sinds een jaar werkt hij niet meer met een methode voor leren lezen in groep 3, maar maakt hij gebruik van een aanpak: Zin in Lezen.
Wow Jelle, ik ben best onder de indruk van het leesniveau! Waarom hebben jullie ervoor gekozen om lezen zonder methode aan te bieden?
Zo’n 3 jaar geleden zijn wij als school goed gaan kijken naar hoe wij ons onderwijs aan wilden bieden en wat wij echt belangrijk vinden voor de kinderen. Daarop hebben we actie ondernomen en kwam deze aanpak naar voren, waarbij we begeleid worden voor een goede implementatie. Tot nu toe zijn we er heel blij mee. Het is een stap die je als hele school samen moet nemen; het werd een visie op ons complete taal/leesonderwijs, niet zomaar iets. We starten bijvoorbeeld al in groep 1 met het coderen van de verschillende klankgroepen. Het is niet iets dat je even alleen met je groep 3 opstart, je hebt er wel wat lef voor nodig.
De hele klas ademt taal/lezen uit, je maakt constant terugkoppelingen naar wat je de kinderen eerder hebt aangeboden. Zelfs bij “gewoon” voorlezen zie ik je dat doen. Vraagt deze manier van werken niet ontzettend veel tijd van een leerkracht?
Qua voorbereiding zeker. Ik maak een planning voor 6 weken, voor 2 weken en voor 1 dag. Maar het levert zoveel meer op. Je bent de hele dag formatief aan het handelen. Ook in deze klas zijn er niveauverschillen, maar die mogen er natuurlijk zijn, de aanpak is echt gericht op het thematisch werken. Je kunt alle kinderen op hun eigen niveau helpen en inspelen op dat wat hen echt interesseert.
Wat is voor jou de grootste winst voor het leren lezen met deze aanpak?
De kinderen zijn ontzettend betrokken bij de les en hun eigen leesontwikkeling. Kinderen die al lezend binnenkomen in groep 3 ontwikkelen zich verder en hoeven niet te wachten tot de letters aangeboden worden die ze nog niet kennen. Maar ook de kinderen bij wie het proces langzamer op gang komt hebben er profijt van, ik heb genoeg ruimte om met hen extra te werken.
Maar boven alles zie ik dat de kinderen er echt plezier in hebben en niet geheel onbelangrijk, ik merk dat ik, met deze manier van werken, nóg meer plezier in het lesgeven heb!